Elikkäs appiukolla tuo kyseinen tauti. Siis joka otsikossa komeilee.

B 12 -vitamiini eli kobalamiini on tunnetuin tämän vitamiinin puutteen aiheuttamista seurauksista. Taudin pääasiallinen oire on verenheikkous, joka on hiljalleen alkava ja hitaasti kehittyvä, mutta "pernisiöösinä" (latin. perniciosus, vaarallinen) sairautena vakava ja ilman hoitoa yleensä 3–5 vuodessa kuolemaan johtava. Kuitenkin tunnetaan myös tapauksia, joissa on tapahtunut taudin kestäessä selittämättömiä toipumisvaiheita. Se voidaan hoitaa ja pitää oireettomana lihakseen 1–3 kk:n välein annettavilla B 12 -vitamiiniruiskeilla. Pernisiöösiä anemiaa esiintyy sekä miehillä että naisilla, yleensä vasta 35 ikävuoden jälkeen. Suomessa tautiin sairastuu noin 1 % yli 60-vuotiaista.

Anemiaan liittyy sen vaikeusasteesta riippuen yleistä heikkoutta, voimattomuutta, huimausta, sydämentykytystä, hengenahdistusta, rasitusrintakipuja ja erityisesti alaraajojen turvotuksia. Kielen limakalvo muuttuu ohueksi ja sileäksi. Lisäksi pernisiöösissä anemiassa esiintyy usein raajojen kärkiosista alkaen lisääntyvää puutumista, värinätunnon heikkenemistä, pistelyä ja heikkoutta, toisinaan myös lihasten velttoutta tai jäykkyyttä. Erilaiset vatsaoireet ovat yleisiä. Virtsarakon ja peräsuolen sulkijalihakset saattavat heikentyä. Sukukypsässä iässä olevilla hedelmällisyys voi alentua. Myös masennusta ja tylsistymistä on esiintynyt toisinaan.

Pernisiöösissä anemiassa ensisijaisesti veren punasolujen määrä on vähentynyt, mikä johtaa vähitellen myös hemoglobiinin voimakkaaseen laskuun. Punasolujen joukossa on normaalia suurempia tumallisia punasoluja sekä muodoltaan ja kooltaan poikkeavia punasoluja. Valkoisten verisolujen määrä on vähentynyt, ja niissä on runsaasti suuria ja runsaslohkoisia tumia sisältäviä muotoja, samoin verihiutaleiden määrä on vähentynyt. Mahalaukun haponeritys on lakannut, eikä sitä erity myöskään histamiiniärsytyksen avulla.Varsinaisen eli "oikean" pernisiöösin anemian syynä on, että ravinnossa oleva B 12 -vitamiini ei imeydy ruoansulatuskanavasta elimistöön, koska mahalaukun limakalvo ei eritä siihen tarvittavaa sisäistä tekijää (intrinsic factor, IF). Kyseessä ei siis ole ensisijaisesti B 12 -vitamiinin saannin puute vaan mahalaukun limakalvon sairaus. Se taas johtuu ns. autoimmuunihäiriöstä, jossa elimistössä itsessään kehittyvät vasta-aineet aiheuttavat mahan limakalvon tiettyjen solujen tuhoutumisen. Taipumus pernisiöösin anemian kehittymiseen on perinnöllinen, minkä vuoksi sitä esiintyy eräissä suvuissa suhteellisesti enemmän kuin toisissa.

Että tommonen tauti.